Bevezető



Bevezető


Jelen összeállítás elkészítése korántsem volt egyszerű feladat. Létrehozásához nagymennyiségű ismeretre volt szükség és egyben ezek teljes elhagyására is. A tudásanyag ugyanis azért fontos, hogy a szerző egy bizonyos keretrendszerbe helyezze mondanivalóját, annak elhagyására pedig azért, hogy ki is mondja a lényegeset, az azonnalit, az élőt, az ösztönöset, melyet csak akkor tud, ha elméjét nem homályosítja el a fölösleges ismeret.
A kötet úgy igyekszik vándorolni múlt és jelen időkeretei között, hogy közben mégis időtlen marad. Ugyanis, ami nem időtlen, az maradandó lehet, de hasznos nem feltétlen. Műfajilag esszéről, szútráról, fabuláról, novelláról, szociográfiáról van jelen esetben szó, tartalmilag pedig minden esetben az élet mozgatójaként jelenlévő, ám látszólag latens esszencia felkutatásáról, mely évezredek óta az emberi kutatástörténet középpontjában áll, s mely olykor önként mutatta meg magát, hogy nyilvánvalóvá váljon azok számára is, akik ennek ellenére mégsem látták meg. A téma három szóban: eredet, kifejezés és szentség, valamivel több szóban pedig: szemelvénygyűjteményt abból, amit a ma emberének tudnia illenék, de beszélni róla nem divat. Ezen kívüli, bővebb eligazítást a tartalomjegyzék adhat.
Akinek mégsem ez sejlik fel a sorok között, annak jusson eszébe az analógia: a mestert az különbözteti meg a tanítványtól, hogy amikor a tanítvány kérdést tesz fel a mesternek, akkor a mester nem csak az adott kérdésre válaszol, hanem a témához kapcsolható összes kérdésre egyszerre (függetlenül attól, hogy, a tanítvány ezt a vonatkozást nem feltétlen ismeri fel) – ne feledjük: minden tanítás titkos, rejtett tanítás annak számára, aki nem  szándékozik  azt megérteni.

 

Szinay Balázs friss írásai a Comitatus folyóiratban

A szerző a facebookon