Előszó / Bevezető / Tartalom




Előszó


Tisztelt Olvasó!


Engedtessék meg, hogy a könyv soraiból származó gondolati magvakkal nyissak és zárjak, melyek kulcsokként (belépőként) szolgálhatnak a továbbiakhoz:
„A művészi lét elsősorban életforma, gondolkodásmód, az első és legfontosabb művészet pedig az élet művészete.”
Korunk világa érzi a bajt. Időnként kétségek között föltekint, kapaszkodót, vagy önmagát keresve. Féli a jövőt, temeti a múltat. Jelene ízekre bomlott. Szívünkben eleven erővel lüktet a kérdés, vajon miként lesz ebből kiút?
Minden kornak és korszaknak megvan a maga embere, akiben él az a tiszta vágy, hogy az igazat, a szépet és a jót éltesse. Szolgáljon. Szolgáljon jelenlétével, tudásával, hitvallásával. Életét a Létezés szentsége hatja át. Nem féli a szót, az eljövendőt. Magába öleli, s felkarolja a múlandót. Lelkében lelkes láng lobog. Összeköti az eget a földdel, belső lényegi magjában összpontosul a Mindenség. Ő és a teremtő forrás egyé lényegülnek. Megmozdulásait a csend és az áradás örök ritmusa hatja át.
Szeretettel ajánlom mindazon Olvasóknak Szinay Balázs Az élet szertartása című, legújabb könyvét, akik elmélyülésre és egyben kikapcsolódásra vágynak. A fejezetek rendszerbe állva, támpontként szolgálnak. Kimondják az igazat, megláttatják a hamisat. Szemléltetnek, a rejtezőt életre hívják. Átemelnek, kapukat nyithatnak egy-egy újabb tudati mezőbe. Bennünk, olvasókban kérdéseket indítanak, figyelemre, megértésre ösztönöznek. Új jelentésrétegeket tárhatunk fel a könyv sorai közt tett utazásunk során. Az elmélyült csend belső, élettel teli világot nyit, s mi vele áradunk. Betekintésünk során párbeszédet folytatunk magunkkal, az írói lélekkel, a megfoghatóval, s a megfoghatatlannal. A gondolatokkal együtt szárnyalunk és velük a mélybe is tekintünk. Hagyatkozunk. Hagyjuk, hogy szívünk, lelkünk magába fogadja az üzenetet. Amikor pedig a kapcsolat igazán létrejön az író személye és az általa hírül hozott mondandó, valamint, az azt befogadni vágyó olvasó között, ott megtörténik a varázs, maga a megérintés. Öröm tölt el bennünket.
Köszönettel tartozom, hogy e könyvben összegyűjtött írásokat megismerhettem, a benne rejlő kulcsokat magaménak tudhatom.
Nyíljunk meg bátran az írói mozdulat eme kincseket és felismeréseket hozó sorai előtt!
„Érdeklődve, nyitott szemmel és szívvel bejárni egymás lélekvilágába ez a kulcs! Megélni az egyénit és a közöset, majd végül összefűzni őket…” – ahogy, a könyv is írja.
Szeretettel kívánok mindannyiunknak tartalmas időtöltést és jó olvasást!

Dr. Götli Kinga Réka
Zalaegerszeg, 2011. január 20. 

***

Bevezető

Jelen összeállítás elkészítése korántsem volt egyszerű feladat. Létrehozásához nagymennyiségű ismeretre volt szükség és egyben ezek teljes elhagyására is. A tudásanyag ugyanis azért fontos, hogy a szerző egy bizonyos keretrendszerbe helyezze mondanivalóját, annak elhagyására pedig azért, hogy ki is mondja a lényegeset, az azonnalit, az élőt, az ösztönöset, melyet csak akkor tud, ha elméjét nem homályosítja el a fölösleges ismeret.
A kötet úgy igyekszik vándorolni múlt és jelen időkeretei között, hogy közben mégis időtlen marad. Ugyanis, ami nem időtlen, az maradandó lehet, de hasznos nem feltétlen. Műfajilag esszéről, szútráról, fabuláról, novelláról, szociográfiáról van jelen esetben szó, tartalmilag pedig minden esetben az élet mozgatójaként jelenlévő, ám látszólag latens esszencia felkutatásáról, mely évezredek óta az emberi kutatástörténet középpontjában áll, s mely olykor önként mutatta meg magát, hogy nyilvánvalóvá váljon azok számára is, akik ennek ellenére mégsem látták meg. A téma három szóban: eredet, kifejezés és szentség, valamivel több szóban pedig: szemelvénygyűjteményt abból, amit a ma emberének tudnia illenék, de beszélni róla nem divat. Ezen kívüli, bővebb eligazítást a tartalomjegyzék adhat.
Akinek mégsem ez sejlik fel a sorok között, annak jusson eszébe az analógia: a mestert az különbözteti meg a tanítványtól, hogy amikor a tanítvány kérdést tesz fel a mesternek, akkor a mester nem csak az adott kérdésre válaszol, hanem a témához kapcsolható összes kérdésre egyszerre (függetlenül attól, hogy, a tanítvány ezt a vonatkozást nem feltétlen ismeri fel) – ne feledjük: minden tanítás titkos, rejtett tanítás annak számára, aki nem  szándékozik  azt megérteni.
  
***

Rásza – tánc az Istennel

Amiről Hamvas és Kaczvinszky nem szólt: A Magyar világossága

Az ŐS: Magyar!

 

Szinay Balázs friss írásai a Comitatus folyóiratban

A szerző a facebookon